Salam semua. Apa macam? Sekarang kita dah masuk fasa ke-2 bulan Ramadhan. Hari tu aku ada offer nak belanja tomyam kan. Memandangkan korang ni sombong sangat. Maka aku makan sorang je la. Sedap oo. Rugi tau!. Yang istimewanya tomyam ni, masak tak guna kiub. Haha. Jangankan nak guna kiub, nak beli pun tak reti. Haha. Silap hari bulan, kiub pun tak kenal mana satu. Macam mana nak beli? Yang penting ia hidangan yang sihat dan tidak pedas seperti tomyam di kedai makan yang minyak banyak dan pedas giler. Semua orang boleh pakai termasuk ibu lepas pantang.
Jadi korang jangan nak gedik-gedik jawab soalan aku tu. Dah tamat ok! Aku pun dah tau pun jawapannya. Encik Nuff jugak yang baik. Cepat je balas pertanyaan aku. Haha, sekarang aku dah tau dah macam mana nak dapat BE dan jadi blog yang mesra dengan iklan nuffnang. Bab ni tak payah suruh request berebut-rebut nak tau kan? Buat pertama kali, setelah sekian lama, akhirnya blog ni dapat jugak baby sulung : Nuffnang le sapa lagi. Tu dia iklan airasia yang dok bertenggek kt atas sekali tu ha. Seronok giler. Nampaknya kena kerja keras untuk jaga dan gandakan trafik.
Pasal tomyam tadi, masak secara rebus bukan tumis. 2 Hari aku makan dengan bihun. Maka jadilah bihun tomyam. Sebelumnya bihun sup. Cukup 3 berturut-turut makan bihun. Hari ketiga baru mak aku join aku makan bihun tomyam. Tu pun lepas aku kata sedap sambil hirup kuah tomyam dan makan dengan lahapnya.
Ikan geli-geli tu sebenarnya ikan keli. Tapi sejak akhir ni aku suka pulak sebut dia ikan geli-geli. Mana tak nya, nyawanya liat. Letak dalam besen pun masih bergerak-gerak lagi. Kadang-kadang dah kerat-kerat pun masih lagi bergerak. Kuat betul nadi dia. Kulit pulak licin. Memang patut pun aku panggil ikan geli-geli. Mengeliyat sana mengeliyat sini. Kulit memang buang kalau tak bila goreng meletup, minyak merencik-rencik. Kalau sikit tak pe. Kena muka habis la.
~kalau tak kenangkan orang lain, banyak dah aku bedal, tinggal cukup-cukup untuk malam je~
Masakan yang sedap masak cabai. Aku kalau tengok dekat kedai mesti terliur. Kalau kenduri lagi la. Mau tambah 2, 3 kali, tu pun kalau tak malu la. Tapi AWAS! Kemungkinan ikan keli tu yang diternak di kolam besar dan dijamu perut babi. Heeii, macam tak benda lain nak bagi. Yang aku makan ni tangkapan dari sungai. Kalau ikan tu yang cari sendiri lain cerita, ni memang sengaja dijamu perut babi.
Hari tu aku masak macam terlebih ajinomoto. Mana tak nya manis, hilang pedasnya. 1 sudu gula aku letak. Hahaha. Patut la anak saudara makan sampai licin. Tapi tu ikan talapia bukan ikan keli. Family aku memang jenis kalau masak tak guna penambah perisa. Bagi aku pulak, siapa-siapa yang masak tapi pakai serbuk perisa, memang tak pandai masak. Kalau chef pun pakai ajinomoto anda tak layak pakai pakaian chef. Hanya orang yang tak pandai masak je yang guna aji tak moto ni. Maknanya orang kat kedai tu tak pandai masak la ye. Lebih kurang gitu la. Hahaha. Sebenarnya bab masak ni bergantung pada keyakinan kita terhadap hasil masakan tu. Yakin sedap, sedap la dia. Masak tu jampi-jampi la sikit. Tapi aku biasanya lupa nak baca ayat tu.
Bagi korang yang sentiasa tercari-cari dan pening-pening kepala apa nak masak untuk berbuka atau bersahur. Mungkin boleh cuba 2 jenis masakan yang aku sebut di atas ni. Kalau family tak ramai boleh tahan 2,3 hari. Tapi kalau ramai sehari pun licin, untuk sahur pun tak cukup.
alahai sedapnye... nak skit leh!
BalasPadamsangat suke tomyam.....suke ble makan panas-panas
BalasPadamto humanity life : mmg sedap..ambik la..(^_^)
BalasPadamto hawa : peminat tomyam ye..mkn pns2 mmg sdp..
salam..
BalasPadamsedapnya..
nice blog..
follow...
salam,
BalasPadamWah sedapnya nampak menu tu! Lps ni belanja ya!
Mana shoutbox ? tak jumpa pun.
salam ...singgah sini .apa habaq..sama macam capt di atas..c box hilang ke
BalasPadamto nisa : wasalam..tq nisa.
BalasPadamto capt :wasalam..tgk dh sedp..blum lagi rasa..shoutbox dh xde..tu psl xjmpa.
to abu luqman:wasalam.khbr baik..cbox dh dignti ngn buku pelawat..tgk kt bhgn tahan karat, tahan cuaca.
Terimakasih,sudi singgah ke blog saya.
BalasPadamSelamat berpuasa..
saya pun suka keli berlada... :)
BalasPadamalahai. sedapnya. favourite sy tu ikan geli-geli. hehe:-0
BalasPadamhmm sedap nyer..
BalasPadamsyukur dgn rezeki yg diterima.. :)
fes tym dgr org pgl ikan keli ikan geli2..hehee.. aie x mkn keli sbb kulit dia licin.hehe
BalasPadamhahahahaa...ikan geli-geli??
BalasPadamCerita terbaru di blog:"saya nak kawin dan ada anak"
to ijoks2009: sama2..slmt bpuasa jugak.
BalasPadamto Ampuan awang : wasalam..terima ksih dtg singgah
to bujang susah : Wa'alaikumsalam..terima kasih atas perkngsian & kata2 perangsang..
to piewahid : oh, sdap kan?
to sarahsyahira : yeke..same le kta..
to sop: betul tu..alhamdulillah..
to darkbatman : haha..kulit licin boleh seliat.ke xsuka ikan sungai?
to iqbalsyarie : hehehe..kelakar kn?
Jemput baca N3 terbaru saya
BalasPadamhttp://ijoks2009.blogspot.com/2010/08/cinta-dan-perkahwinansantai-pagi.html
slm kenal..
BalasPadamikan geli2? haha.. cam xpnh dr plk..
Selamat Menyambut Syawal..
to ijoks : dah baca & komen.
BalasPadamto Aibaks : slm kenal jugak..haha2..
skg prnh dngr kn?