Bawah Mata Lebam? Mari Ubatinya

Selalu berjaga hingga lewat malam? Seperti burung hantu? Batman? Semata-mata mahu siapkan tugasan atau melayari internet. Lihat kesannya pada wajah anda sekarang. Mata panda, wajah kusam. Tak padan-padan. Waktu malam adalah waktu untuk berehat dan tidur. Kulit pun nak rehat supaya boleh fokus produce sel-sel baru semasa kita tidur. Malangnya kita berjaga.

Sejak zaman sekolah lagi dah mula pandai tidur lewat walaupun tak selalu. 2 tahun lepas lagi, teruk hari-hari tidur lewat semata-mata, nak siapkan assignment + mini projek lagi. Mula-mula lebam bawah mata. Lama-lama timbul garis-garis halus dekat situ. Makin lama makin ketara. Sampai masa ketawa pun garis halus boleh jelas kelihatan, walaupun dah tempek bedak tebal-tebal. Akhirnya berjaya dapat kesam lebam bawah mata yang teruk. Kulit kalau ada jerawat tak flawless pun tak apa, asalkan tak ada lebam bawah mata & garis halus. Ya la, bak kata orang dari mata turun ke hati.

safi rania gold

Sekarang ni pakai krim kontur mata safi rania gold. First time pakai rasa ok la. Cuma ada rasa hangat sikit lepas beberapa minit. Bila pakai bedak, rasanya tak perlu nak tempek tebal-tebal dekat bawah mata. Kalau yang jenis pakai concealer, dah tak perlu pakai, korang boleh jimat. Aku rasa paling bagus kita pakai sebelum nak tidur & selepas bangun tidur, masa korang bersiap nak pergi kerja atau kelas.
mata lebam
Ni pun dah cover ngan bedak cikit, tapi garis tu stil nampak lagi kan?
Waktu malam supaya kulit serap kandungan nutrient sambil memperbaiki tekstur kulit yang kusam dan tak bermaya tu. Waktu siang untuk merawat dan cover lebam bawah mata tu.
garis halus pada mata
Harap kesan tu hilang terus & tak muncul balik
Dulu-dulu pakai ginvera jade eye roller je. Dok tenyeh la tiap pagi & sebelum nak tidur dan time pakai foundation krim. Ok la jugak ada kurang effect lebam & garis halus tu. Tapi tak berapa nak berkesan la, kalau tabiat berjaga lewat tu tak dihentikan. Produk ni gunakan batu jade sebagai roller dia, cecair dia pulak lebih banyak nutrient berbanding chemical. Batu jade ni tak tahu jenis yang standard yang mana, tapi lagi better la dari jenis roller yang lain. Harga pun tak ada lah mahal sangat.

Kalau yang jenis suka pakai eyeshadow tu, sesuai sangat la, makeup mata pun tahan lama & nampak smooth je & tak comot.

p/s : dulu-dulu tak ada benda alah ni, majoriti orang pakai timun je. Potong bulat letak dekat mata, pastu baring. Fresh betul rasanya kan. Murah & available pulak tu.
Share on Google Plus

About Nur Fannun

Nur Fannun Naznin. Seorang graphic designer. Telah bermula sejak April 2009. Jenis yang simple, selamba, dan berfikiran terbuka. Hidup ini kadangkala sukar dan rumit. Namun ia bergantung pada pemikiran, tindakan dan personaliti kita. Semoga catatan yang terlakar di sini bermanfaat untuk para pembaca sekalian.
    Blogger Comment

8 respon pembaca:

  1. senang le sikit ada pilihan guna benda alah ni kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah.. macam2 ada, tinggal pilih je nak murah, mahal, branded.

      Padam
  2. Saya letak kentang je.. hehe ;)

    BalasPadam
  3. lebam bawah mata ni memnag degil kan nak hilang T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. tau xpa, dh mcm pghidp lebm bwh mta yg tegar je T_T

      Padam
  4. Sama lah kita. Dulu masa blajar tak nampak sangat, sekarang bila dah keje, eh. Makin hebat pulak ketara dia.

    BalasPadam

Jadi, apa komen korang berkaitan post di atas ini. Silalah komen.
--Sorry terpaksa letak word verification untuk elakkan spam--

Undang-Undang Negara

Ikut suka korang la nak copy paste mana-mana bahagian pun, tapi agak-agak la. Jangan nak menafikan hak aku sebagai penulis artikel ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih sudi singgah di blog SAFARUN AL- FANNUN. Jangan lupa datang lagi ya!!